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Bharti Airtel Limited’s Response to TRAI's Consultation Paper on “Issues related

to Closure of Access Services”

Q1.

Is there a need for modification of the UASL and CMTS licences in line with
Clause 30.3(b) of UL, for those licensees who have liberalized their
administratively allocated spectrum?

Airtel’s Response:

a)

Q2.

Q3.

We support a uniform clause/guideline for the closure of any particular
service/technology across all licences, irrespective of administrative or liberalised
spectrum.

Thus, we recommend that Clause 30.3(b) of the Unified Licence —which allows a
licensee to discontinue any of its services under a Service Authorisation with due
intimation to the DoT, TRAI and its subscribers — be incorporated in UASL/CMTS
licences as well. The relevant clause is as under:

“Licensee may discontinue any of the service, under a Service Authorization, to its
subscribers, by giving notice to Licensor and TRAI of at least 60 Calendar days in advance
with reasons. In that case it shall also notify all its subscriber by sending a 30 Calendar
days’ notice to each of them. The effective date of discontinuity of Service will be 61st
Calendar days counted from the date of receipt of such notice by the Licensor. FheEicensor

e iclsh el v

We also request that Clause 30.3(b) of the Unified Licence be amended to the extent
of deleting the line, “The Licensor reserves the right to reject such request”. The said
clause allows TSPs to discontinue any of their services after due intimation to DoT,
TRAI and their subscribers, and within that context, the said line is not relevant.

Should discontinuation of services being provided through a particular
technology, say CDMA, be treated same as discontinuation of any of the service
under a Service Authorisation as per Clause 30.3(b) of UL? Please provide details
along with justification. And

What other conditions in these licenses be modified so as to keep pace with the
developments? Please justify your answer.

Airtel’s Response:
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a)

Q4.

We recommend that the discontinuation of services being provided through a
particular technology in the service area be treated at par with the discontinuation
of any service as per Clause 30.3(b) of Unified Licence, as both would have the
same effect on the customer.

Since the complete withdrawal of a particular technology affects the continuity of
services for existing customers, the TSP should inform DoT, TRAI and its
customers well in advance.

Regarding spectrum trading process, the Stakeholders are requested to comment
upon the following;:

(a) Is there a need to define a time-limit for DoT to take into its records the
prior intimation given by TSPs regarding the spectrum trading? Please
suggest time-lines for different activities within the Spectrum Trading
Process.

Airtel’s Response:

We believe that the existing spectrum guidelines are fine as is and, hence, do not

suggest any changes pertaining to that.

(b) Should the advance notice period to subscribers’ be enhanced from 30
days period to say, 60 days, in case of closure of services so that a
subscriber has sufficient time to consume his talktime balance? Please
provide justification to your response.

Airtel’s Response:

a)

We suggest that the advance notice period to subscribers should continue to be 30
days or a period of one bill cycle. We believe that this time period is sufficient for
customers to utilise unused talk-time balance/ post-paid benefits before the closure
of services.

In the event of the discontinuation of a particular service/technology, TSPs would
take various initiatives to ensure that the affected customers are intimated through
multiple channels, such as SMS, email, website, press release, etc. Thus, we believe
the existing notice period of 30 days is adequate to protect the interests of
customers.

(c) If a TSP is selling its entire spectrum in the LSA and intends to
discontinue its access services being provided to its subscribers, should
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the TSP give the 60 days” advance notice to Licensor, TRAI and its
subscribers, only after the spectrum trading is acknowledged by
DoT/WPC as suggested in Para 23?

Airtel’s Response:

a)

Recently, the industry has witnessed various spectrum trading deals that have
promoted consolidation in the telecom sector. One of the biggest positives of
spectrum trading deals is that they are being approved by DoT in a time-bound
manner, as a result of which the buyer is able to utilize the traded spectrum
immediately.

Thus, we recommend that the spectrum trading process and the 60/30 days’
advance notice to the Licensor/ TRAI/public should not be interlinked in any
manner. Any attempt at determining the notice period of 60/30 days pursuant
to the clearance of a spectrum trading deal will only delay the closure of the
spectrum trading deal. This will end up adversely affecting spectrum trading
deals as the TSP (buyer) would have to wait for a long time after paying a huge
amount of money to the seller. The TSP should be allowed to use the traded
spectrum on an immediate basis pursuant to approval, in order for it to recover
its costs.

The decision on when a TSP (seller) ought to give 60/30 days” advance notice
to the Licensor, TRAI and its subscribers should be left to the TSP.

(d) Give any other suggestion to improve the existing Spectrum Trading
Process.

Airtel’s Response:

As submitted above, we believe the existing spectrum trading guidelines are working

fine. Hence, we do not suggest any changes in the existing spectrum trading

guidelines.

Q5.

What mechanism should be put in place to ensure that subscribers are informed

about the closure of services/change of access technology transparently and
effectively by the TSPs? Should TSPs be directed to follow a specified mode of
communication(s) as detailed in para 30 for informing subscribers or what could

be other mode of communications?

Airtel’s Response:
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We recommend that for the benefit of all subscribers (prepaid and post-paid), they
should be informed about the closure of services through multiple channels such as
SMS, emails, website, press release, etc.

Q6. Will it be appropriate that the responsibility of verification of time-period
elapsed since the last porting (i.e. 90 days period) be shifted from MNPSP to the
Donor Operator so that subscribers” port-out requests are accepted irrespective
of his age on network in case of closure of services?

Airtel’s Response:

We recommend that in the customers’ interests, the clause regarding the 90 days’ lock-
in period should be removed in case of the closure of services. Once the service
provider has decided to discontinue a particular service/technology, all its affected
subscribers should be given equal opportunity for porting out. Therefore, in the case
of closure of services, an exception should be made in the MNP regulations for the
removal of the 90 days’ lock-in period.

Q7. In case a TSP changes the access services technology and asks his subscribers to
migrate to newer technology, should the tariff protection, carry-over of unused
talk-time balance and benefits be extended to such subscribers upon migration
to new technology for the contracted period?

Airtel’s Response:

We recommend that in the event of changes in any access services technology, if a
subscriber chooses to remain with the same TSP and migrate to the newer technology,
the subscriber should be given tariff protection and also be allowed to carry forward
any unused prepaid talk-time.

Q8. How much time period should be given to the subscribers to port-out after
closure of commercial services i.e. for how long the system should remain active
to facilitate porting? Should the validity of the UPC in such cases coincide with
such time period?

Airtel’s Response:

We recommend that the validity of UPC should be extended from 15 days to 30 days
or till the last date of closure of service, whichever is earlier.
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Q9. What other changes should be made in the MNP Regulation to ensure
smooth bulk porting-out of the subscribers in the event of closure of access
services or change of access technology by any TSP?

Airtel’s Response:

In order to ensure smooth bulk porting-out of subscribers, we recommend that the
Authority should allow the TSP to generate additional UPCs with alpha series that are
not in use. In the past, it has been noted that TSPs have lost precious time out of their
30-day notice period while obtaining permission for using additional alpha series for
generating bulk UPCs. Therefore, to save precious time, TSPs should merely be
required to inform the Authority about the utilisation of the UPC series, instead of
seeking prior approval.

There have been cases wherein the customer did not generate the UPC and, thus,
ended up losing the mobile number. TRAI should allow the TSP to generate
automated UPC for all such customers who fail to generate the UPC before the closure
of services. The customer can fetch the information about the UPC by visiting the
TSP’s store.

Q10. Will it be appropriate that the change of technology within a licensee (TSP
in a given LSA) be removed from the definition of MNP?

Airtel’s Response:

We recommend that in the liberalisation regime, technologies are often seen to
overlap, i.e,, the LTE customer is given the option to fall back on 3G and 2G
technology. Therefore, if a mobile number can be retained across technologies offered
by the same TSP, it would be appropriate to exclude the change of technology within
a licensee from the definition of MNP.

Q11. Is there a need for an alternative mechanism to MNP for bulk transfer of
subscribers from one TSP to other TSP(s)? If yes, please give suggestions.

Airtel’s Response:

In the past, the industry has witnessed certain instances wherein a TSP, post the
expiry of its licenses, was unable to reclaim its existing spectrum during the
spectrum auction and, as a result, had no choice but to discontinue its existing
services either completely or in a particular technology.
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Last year, the government introduced a policy allowing the trading of spectrum in
a particular band to promote consolidation between TSPs and to enable them to exit
from a particular spectrum band/technology, if needed. The policy also helped to
improve the overall financial condition of the sector by providing an alternate to
mergers & acquisitions (M&A), which is a complex exercise.

In the event of the closure of any particular service/technology, the TSP should be
allowed to migrate/transfer its entire subscriber base to any TSP based on a mutual
commercial agreement. This is also in the interest of consumers as it will allow
seamless migration of the subscriber base — without requiring any effort or cost on
the part of the subscriber — through the MNP process. It is to be noted that a TSP
incurs enormous costs in the acquisition of a subscriber base and, therefore, should
be allowed to transfer its existing subscriber base as a normal business transaction,
which otherwise is already permitted under TRAI's mergers & acquisitions
guidelines. Since M&A will be impractical if a TSP is closing its business in a
particular service/technology and continues to offer other telecom services under
the same licence, the transfer of subscribers from one TSP to another should be
permitted.

Q12.Should a TSP be allowed to transfer its subscribers, who have not been able
to port-out to other TSPs before closure of service, to another TSP whenever
the services being rendered by that TSP are going to be discontinued? What
can be associated issues and challenges? Please provide details.

Airtel’s Response:

We recommend that in the case of subscribers who are unable to port-out before the
closure of services, bulk transfer to other TSP(s) should be allowed on the basis of
decisions made by the closing TSP. This will ensure the provision of seamless
telecommunication services to even those subscribers who are unable to port-out
before the closure of services, via the retention of their mobile number.

Q13. If there are any other issues relevant to the subject, stakeholders may submit
the same, with proper explanation and justification.

Airtel’s Response:
Our response is restricted to issues related to the closure of access services. We
recommend that there should be a separate consultation paper to address other

important topics such as LBS, security issues, etc.
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