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Response to TRAI Consultation Paper on: “Validity period of Tariff Offers” 

 
We thank the Authority for giving us the opportunity of responding to this Consultation Paper.  
 
Our question-wise response is as follows: 
 
 
Question 1: Whether TRAI should intervene in the issue of validity period or allow the 
same to be under forbearance?  
 
COAI Response:  

 
1. It is pertinent to note that under tariff framework, designing a tariff includes non-price 

(e.g. validity) and price factors, both of which are integral to tariff designing and are 
influenced by competitive landscape. In our view, the Authority should take a holistic 
approach than intervening selectively on one aspect. Therefore, it is imperative 
that the consultation related to pricing aspects of tariffs (i.e. floor pricing) be 
concluded and floor pricing for data services may kindly be prescribed. 

 
2. That said, we wish to submit that our members are complying with the regulatory 

principles prescribed by the Authority, especially with that of transparency, while 
designing and publicising tariffs. 
 

3. The primary criteria adopted by the Authority for any intervention in a regulated 
market are the proven instances of market failure. We are of the view that there is 
neither non-compliance of transparency principles nor market failure with regard to 
validity period of tariff plans. Several options are available to the customers, which 
enable them to recharge easily for a shorter time frame or a longer time frame as per 
their need. All these options are being exercised by the subscribers.  
 

4. Given the competition in the telecom market in India, TSPs closely monitor the 
market and the needs of the subscribers and design the best suited tariff plan to 
cater to any emerging requirement. Therefore, we strongly believe that there is no 
requirement of TRAI intervention on the issue of validity period of tariffs. 

 
5. As acknowledged by TRAI in the Consultation Paper at para 2.3, we would like to 

highlight that all the tariffs related details like price, validity, benefits etc. are available 
on the TSPs websites and Apps which can be accessible by customers 24x7. The 
customer can also connect with TSPs customer care in case of any kind of 
information required by him. It is pertinent to mention here that, as all the TSPs have 
been transparently disclosing the tariff related details to their customers, hence, the 
question of subscribers getting confused in terms of validity of tariff does not arise.  
 

6. Thus full Transparency is adopted by TSPs in communicating all the requisite 
details pertaining to tariffs including validity period, to the customers. Hence, we are 
strongly of the view that no intervention of TRAI is required on the issue of the 
validity period of tariffs. 
 

7. Moreover, we reiterate that considering financial challenges faced by the industry, in 
terms of business viability and in attracting investments, the Authority had kindly 
initiated a Consultation Paper on ‘Tariff Issues of Telecom Services - Floor 
Tariffs’ on 17th December 2019, which unfortunately remains to be concluded. 
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All TSPs have submitted comments thereby supporting prescribing floor tariff for data 
services. Therefore, we request the Authority to kindly conclude this important 
consultation and prescribe floor tariff for data services.  

 
8. Considering all of the above, we request the Authority to:   

 
(a) Urgently conclude the consultation process on ‘Tariff Issues of Telecom Services 

- Floor Tariffs’ and prescribe floor tariffs for data services. 
 

(b) Not intervene with regard to mandating any specific validity period.  
 
 
Question 2: If the answer to the Question 1 is yes, then whether the TSPs be 
mandated or merely advised to offer tariff (for PVs, STVs and CVs) for a specified 
duration?  
 
COAI response - Please refer response of Question 1. 
 

1. TSPs are offering new and innovative tariff products in the market which are 
designed to provide telecom services at affordable and competitive price to the 
consumer which also varies from LSA to LSA. 

 
2. Thus, Tariffs should not be regulated and should be left to market forces.  

 
 

Question 3: Whether the period to be specified should be considered as 30 days or a 
month with requirement of tariff to be renewed only on the same date of each month 
or separate tariff offers be mandated for 29/30/31 days in addition to the present 
practice of offering tariff for 28 days?  
 
COAI response:  
 

1. Tariff offerings with 28 days validity are existing for almost a decade and consumers 
are well conversant with the same. Any change to such structure will be huge and 
entail mammoth activity in terms of awareness of crores of subscribers, 
configurations in billing system, retail channel awareness and publications of such 
tariffs. 
 

2. Our members are offering tariffs with validity ranging from 7 days to 365 days to cater 
to requirements of all its subscribers. Weekly multiple periods of 7/14/28/56/84 days 
are well accepted by the subscribers. Our member TSPs have not received any 
significant concerns or complaints from subscribers with regard to the 28 days 
validity recharge.  
 

3. The 28 days validity tariff is also in compliance with the transparency principle of 
tariffs laid down by TRAI which are also listed in the answer of Q1.  

 
4. Besides the above, we would like to state that in a year, every month varies in 

terms of number of days like 28/29, 30 & 31 days. Hence, even if the tariff offering 
for 30 days is mandated then the scenarios remain the same and consumers will 
have to recharge more than once in months having 31 days. 

 
5. It is pertinent to mention that in the case of a postpaid service, every TSPs has 

followed a concept of a fixed billing cycle on monthly basis. Every TSP has informed 
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their postpaid customers well in advance about the tariffs benefits validity, billing 
cycle etc. before activating any tariff plan on customer mobile number. 
 

6. With regards to proposal of monthly tariffs for pre-paid subscribers, i.e. the tariffs to 
be renewed on the same day of each month, we submit that the same is not 
practically possible, as this approach is primarily a postpaid structure. The Authority 
is well aware that in the postpaid scenario, the billing is on monthly basis and the 
subscribers are issued a pro-rata bill for some days in the first bill and then the 
subscriber is moved to a fixed billing cycle date. Thereafter, subscriber’s bill is 
generated on that day every month. However, in pre-paid, such monthly billing 
structure would not be possible due to prepaid nature and it would not be possible to 
have 31 billing cycles, as customers can opt to recharge on any day of the month. 
Moreover, a prepaid product by its very nature offers fixed benefits for a fixed validity, 
hence the benefits cannot change with the change in number of days in a month. 

 
7. Our member TSPs have also examined the international examples shared by the 

Authority in its consultation paper and submit that these examples belong to 
countries where majority of subscriber base is on postpaid or contract based billing 
and are used to pay their telecom dues on same day every month. In such context, 
the operators have offered such plan, on postpaid platforms only, to cover a small 
minority of prepaid customers to postpaid like structure. However, in India the share 
of prepaid subscribers is more than 95% and the pre-paid billing platforms are 
designed to offer validity of fixed number of days rather than the renewal of tariff on 
the fixed day of every month. As explained above, in pre-paid billing structure, a 
customer can opt to recharge on any day of the month and it may not be possible to 
have 31 billing cycles. Considering the technical difficulties, the Authority should not 
mandate monthly tariffs i.e. renewal of the tariffs on the same day of each month for 
pre-paid subscribers. 
 

8. It is pertinent to mention here that for the subscribers, desirous of having monthly 
tariffs of fixed date charging, advance rental option in postpaid is always available. 
The industry has itself highlighted and represented before the licensor regarding 
cumbersome process of postpaid to prepaid and vice-versa migration and such 
migration process is being simplified by DoT to OTP based migration. In this regard, 
DoT vide its letter No. 800-05/2019-ASII  dated 21/05/2021 has issued instructions 
and asked TSPs for Proof of Concept (POC) for OTP based process for conversion 
of mobile connection from Pre-paid to Post-paid and vice versa. DoT stated that 
decision regarding implementation of the procedure shall be taken after the 
assessment of the outcome of the POC. Post implementation of this OTP based 
migration process, the prepaid customers desirous of such tariff can then easily 
migrate to such plans without going through a cumbersome activation process and 
can also revert back to prepaid if the structure is not found to be suitable. Thereby, 
the complaints being received by the Authority vis-à-vis monthly tariff plan 
requirements will significantly reduce and there is no case for regulatory intervention 
by the Authority in the validity of tariff plans. 

   
9. Moreover, we would also like to highlight that in the case of prepaid customers, TSPs 

send such information, pertaining to validity/ expiry, to the customers several 
times in advance via SMS, before the expiry of validity of the tariff vouchers. 
TSPs intimate their customers even after the expiry of Tariff voucher validity also. 
Hence the question of subscribers getting confused does not arise.  

 
10. Our TSP members use advance technology tools and have an effective internal 

customer management system which maintain transparency at every step. Customer 
can also check their usage, validity and other tariff related details over TSPs website 
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and Apps also. Hence, we are of the view that there is sufficient clarity provided to 
customers in terms of validity of tariff.        

 
 
Question 4: Whether on the lines of a monthly offering, the other periods viz., 
quarterly, half-yearly and yearly prepaid tariff offerings be mandated or just the 
monthly offerings be required? 
 
COAI response:   
 

1. Apart from Monthly offerings, the quarterly, half-yearly and yearly prepaid tariff plans 
are already available in the Market. The long term validity tariffs like quarterly, half-
yearly and yearly are more popular than monthly tariffs.  

 
2. It is pertinent to mention that Forbearance regime of TTO will provide flexibility to 

every TSPs to design their tariff plans on the basis of Marketing scenario which 
varies circle wise to serve their customer with maximum benefits. We strongly believe 
that the current forbearance regime of TTO should be continued and there should not 
be any mandated criteria to be adopted in terms of validity of the tariffs. Tariff 
packages should be left to TSPs to design as per the requirements of the customers 
with best and maximum service benefits.  
 
 

Question 5: If there are any other issues/suggestions relevant to the subject, 
stakeholders are invited to submit the same with proper explanation and justification. 

 
COAI response:   

 
1. Considering the financial position of the industry in terms of ARPU, financial viability 

and future investment, the Authority had initiated a Consultation Paper on ‘Tariff 
Issues of Telecom Services - Floor Tariffs’ on 17th December 2019 which 
unfortunately remains to be concluded .Therefore, on this important matter, we 
request an early conclusion by the Authority and also prescribing of floor tariffs for 
data services. 
 

2. Presently STVs/CVs are limited due to validity restriction till 90 days (except for data 
STVs/CVs). We request Authority to consider revising the limit to 180 days so that 
recharge vouchers with higher validities in addition to plan vouchers, can be offered 
to the consumers. 
 

3. it has been observed that there is minimal applicability of Top-up vouchers, as the 
tariff offerings have evolved over a period of time, and the customers are being 
offered with more and more bundled/ Special Tariff Vouchers (STVs) and Combo 
Vouchers (CVs). Such offerings with, bundled minutes and data, limit the use of top-
up vouchers for very limited use cases. The customer prefers one time recharge, 
which offers bundled services because of which the top-up vouchers have 
almost lost their significance. 

 
4. In view of the above, we are of the view that the existing restrictions about the 

offering of Top-up vouchers in multiple of ten rupees and STV and Plan 
vouchers, not in multiples of ten rupees, should be removed. 

 
5. Further the Authority had prescribed colour band and specific denomination for 

different types of vouchers. However, in the last few years the market has changed 
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and has become data-centric. Also, the vouchers are now being provided by the 
TSPs digitally through online mode.  
 

6. Moreover, because of the on-going COVID pandemic, most of the customers have 
shifted to digital platforms for recharges. Hence paper vouchers have lost their 
relevance. 
 

7. In view of the above, we request Authority that : 
 
a. The segregation of type of products basis the MRP may be done away with, 

and Special Tariff/ Combo/ Plan vouchers may be allowed to be offered in 
multiples of Rs. 10. 

 
b. As increasing number of subscribers are opting for digital recharge, the 

provision of mandatory colour coding of the vouchers should be done 
away with. 

 
 

 
*** 


