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Dear Sir,

26'n October,20'17

Kindly refer to your letter No. 102-6/2017-NSL_ll dated 5rh
October, 2017 addressed to Secretaqy, Civil Aviation,requesting for the
comments of this Ministry on the Consultation paper on ,ln_Flight

Connectivity' (lFC).

2. The comments of this Ministry have been finarized in consurtation
with Directorate General civil Aviation and Airports Authority of India and
the same is enclosed.

Venkatramana Hegde,
Director,
Tel:24610366

With warm regards

Encl: As above.

Shri S. K. Gupta,
Secretary, Telecom Regulatory Authority
Mahanagar Doorshanchar Bhawan,
Jawahar Lal Nehru Marg,
(Old Minto Road)
New Delhi

r {f, '{]{oR

crrrl frqrc1 {Trds
Tg R-*fl - 1iooo3

GOVEFNMENT OF INDIA
MINISTRY OF CIVIL AVIATION

RAJIV GANDHI BHAWAN, SAFDARJUNG AIR PORT
NEW DELHI. 110 OO3

Yours sincerely,
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(Venkatramana Hegde)

of India,
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TRAI Consultation Paper on ‘In Flight Connectivity’  

Q. No. ISSUES FOR CNOSULTATION DGCA Comments 
1.  Which of the following IFC services be permitted in India? 

a. Internet services 
b. Mobile Communication services (MCA service) 
c. Both, Internet and MCA 

 

Both, Internet and MCA may be allowed in 
India.  

2.  Should the global standard of AES/ESIM, shown in Table 2.1, be mandated for the 
provision of AMSS in Indian airspace? 
 

Yes. Global standard of AES/ESIM may be 
followed. 

3.  If MCA services are permitted in Indian airspace, what measures should be adopted to 
prevent an airborne mobile phone from interfering with terrestrial cellular mobile 
network? Should it be made technology and frequency neural or restricted to GSM 
services in the 1800 MHZ band in line with EU regulations? 

It is submitted that besides airborne mobile 
phone not interfering with terrestrial cellular 
network, it should be ensured that it may 
please be ensured that aeronautical spectrum 
is protected and is not infringed upon.  
The aeronautical spectrum as per ICAO 
Annex 10 used by various services is 
enclosed at Annex-1 for redy reference. 
Further IFC systems should use international 
standards specified for these systems by 
RTCA and EURCAE i.e. EURCAE ED 
130A/RTCA DO-363- Guidance for the use 
of portable electronic devices (PED) on 
board aircraft. 

4.  Do you foresee any challenges, if the internet services be made available ‘gate to  gate’ 
i.e. from boarding gate of the departure airport until the disembarking gate at the arrival 
airport? 
 

Yes. For this globally adopted standards/safe 
practices as mentioned above in para 3 may 
please be followed. However, the switching 
ON/OFF control of the unit shall be 
available with crew. In addition there should 
be no usage during climb and approach. i.e 
at altitude of 3000 meters or above.  (Most 
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Q. No. ISSUES FOR CNOSULTATION DGCA Comments 
of airlines like Singapore, Qatar Airways, 
Japan Airlines etc. allows on board internet 
services above 10,000 feet. British Airways, 
American Airlines donot allow internet 
services during Taxi, Take-off and 
Landing.)   
 

5.  Whether the Unified Licensee having authorization for Access Service/Internet Service 
(Cat –A) be permitted to provide IFC service in Indian airspace in airlines registered in 
Indian? 
 

MoCA has no objection. 

6.  Whether a separate category of IFC Service provider be created to permit IFC services in 
Indian Airspace in Airlines registered in India? 
 

MoCA has no objection. 

7.  Whether an IFC service provider be permitted to provide IFC services, after entering into 
an agreement with Unified Licensee having appropriate authorization, in Indian airspace 
in airlines registered in India? 
 

MoCA is in support the proposal. 

8.  If response to Q.7 is YES, is there any need for separate permission to be taken by IFC 
service providers form DoT to offer IFC service in Indian airspace in Indian registered 
airlines? Should they be required to register with DoT? In such a scenario, what should be 
the broad requirements for the fulfilment of registration process?   
 

No. No need for IFC to take separate/prior 
permission from DOT. They may inform the 
DOT regarding the arrangement. 

9.  If an IFC service provider be permitted to provide IFC service in agreement with Unified 
Licensee having appropriate authorization in airlines registered in  Indian, which 
authorization holder can be permitted to tie up with an IFC service provider to offer IFC 
service in Indian airspace? 
 

This issue may be left between IFC & 
Unified Licensee. 
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Q. No. ISSUES FOR CNOSULTATION DGCA Comments 
10.  What other restrictions/ regulations should be in place for the provision of IFC in the 

airlines registered in India? 
 

For this globally adopted standards/safe 
practices as mentioned above in para 3 may 
please be followed.  However, the override 
control of the unit should be available with 
crew. In addition there should be no usage 
during climb and approach. i.e at altitude of 
3000 meters or above. 
(Most of airlines like Singapore, Qatar 
Airways, Japan Airlines etc. allows on board 
internet services above 10,000 feet. British 
Airways, American Airlines do not allow 
internet services during Taxi, Take-off and 
Landing.)   
  

11.  What restrictions/ regulations should be in place for the provision of IFC in the foreign 
airlines? Should the regulatory requirements be any different for IFC service provider to 
offer IFC services in Indian airspace in airlines registered outside India vis-à-vis those if 
IFC services are provided in Indian registered airlines? 
 

Same for all operators both domestic and 
foreign carriers. There should be no 
difference regulatory requirements for 
foreign carriers/ domestic carriers.  

12.  Do you agree that the permission for the provision of IFC services can be given by 
making rules under Section 4 of Indian Telegraph Ac, 1885? 
 

DOT may decide on the matter. 

13.  Which of the option discussed in Para 3.19 to 3.22 should be mandated to ensure  control 
over the usage on the IFC when the aircraft is in Indian airspace? 
 

No restrictions on International operators 
(3.22). For Domestic Operators para 3.20 or 
3.21 may be followed.  
 14.  Should the IFC operations in the domestic flights be permitted only through INSAT 

system (including foreign satellite system leased through DOS)? 
 

15.  Should the IFC operations in international flights (both Indian registered as well  as 
foreign airlines) flying over multiple jurisdictions be permitted to use either INSAT 
System or foreign satellite system in Indian airspace? 
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Q. No. ISSUES FOR CNOSULTATION DGCA Comments 
16.  Please suggest how the IFC service providers be charged in the following cases? 

(a)  Foreign registered airlines.  
(b) Indian registered airlines. 
  

International best practice may be followed 
to promote Indian registered airlines, only 
nominal/minimum charges should be levied. 

17.  Should satellite frequency spectrum bands be specified provisioning of the IFC services of 
spectrum neutral approach be adopted? 
 

Spectrum neutral approach to be followed. 
However, it may please be ensured that 
aeronautical spectrum is protected and is not 
infringed upon. 

18.  If stakeholders are of the view that IFC services be permitted only in specified satellite 
frequency band, which frequency spectrum bands should be specified  for this 
purpose? 
 

Spectrum neutral approach to be followed. 
However, it may please be ensured that 
aeronautical spectrum is protected and is not 
infringed upon. 

 

 

 


