
STMicroelectronics answers to TRAI consultation on 
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Context: 

STMicroelectronics is an IDM (Integrated Device Manufacturer)  that designs and 

manufactures a range of silicon devices, including those for RF. We chose to respond to this 

consultation paper to express our concurrence to the comments in Section 2 and 2.1 of 

Annexure 1.1 of the “Consultation Paper  No. 22/2023”, dated 27th September 2023 by 

TRAI. Our response to the relevant questions below is to support this argument.  

We would like to place on record our views for questions Q45 and Q46 of the above 

Consultation Paper addressing consumer-device-to-consumer-device data transfers based on 

low power, short distance (indoor and outdoor) usages of V-band on license-exempt basis. 

We are developing a range of products, named ST601, which are silicon Integrated Circuits, 

implementing short-range, high data-rate, device-to-device communication using V-Band. 

These chipsets allow for innovative product designs,  enabling the development of rugged and 

waterproof devices with fast connectivity for the benefit of the end users. Contactless 

communication also opens the door for communication where a rotation is involved or when it 

takes place in vibrating conditions. Since there are no contacts, there is no wear and tear 

either. 

STMicroelectronics views on Q45 and Q46. 

Q45: Whether it is feasible to allow low powered indoor consumer device-to-

consumer device usages on license-exempt basis in V-band (57-64 GHz), in parallel to 

use of the auction acquired spectrum by telecom service providers for establishment 

of terrestrial and/or satellite-based telecom networks?  If yes, whether it should be 

permitted?  

Kindly justify your response. 

Answer to Q45: Yes, it is feasible to allow such low powered usages in parallel to auction 

acquired spectrum. Furthermore, permitting such usage would be in the greater public interest 

of Indian consumers who will enjoy access to those innovative products. This will also benefit 

the Indian companies who will be able to participate to the development of such products and 

be able to sell in India, the same products they may be involved in the development / 

manufacturing for the worldwide market. Having unrestricted access to V-band for short range 

usage would provide a level playing field to the manufacturing / ESDM companies in India to 

produce products for the entire world, without additional efforts. 

Q46.  In case it is decided to allow low powered indoor consumer device-to-consumer 

device usages on license-exempt basis in V-band (57-64 GHz),   

(a)  Whether it should be permitted in entire band or part of the band? Kindly provide 

detailed response including the frequency carriers, which should be considered for 

license exemption with justification. 

                                                

1 60 GHz Contactless Products: https://www.st.com/en/wireless-connectivity/60-ghz-contactless-
products.html, accessed 24 October 2023. 

https://www.st.com/en/wireless-connectivity/60-ghz-contactless-products.html
https://www.st.com/en/wireless-connectivity/60-ghz-contactless-products.html


Answer to Q46 (a): The main interest of working in V-band is to allow for transmission of high 

data-rates, where a relatively wide band may be needed around the carrier frequency. So, the 

entire 57 to 64GHz band should be made exempt from license for short ranges to take benefit 

of this aspect. The communication may be established using a carrier frequency around the 

middle of the spectrum to occupy the allocated bandwidth, without interfering with 

communications outside of the V-Band. 

(b)  Whether there is a need to define such indoor use? If yes, what should be the 

definition for such indoor use? 

Answer to Q46 (b): There is no need to distinguish between indoor and outdoor usage. The 

attenuation of the already low power signal due to rain and oxygen absorption guarantees that 

each communication will be restricted to short distances (say, few centimeters) and it will not 

interfere with others when these are separated by a reasonable distance.  

(c)  What technical parameters should be prescribed including EIRP limits?  

Suggestions may kindly be made with supporting justification and international 

scenario.  

Answer to Q46(c): EIRP is the main limitation that could be imposed. A threshold of 20 dBm 

to 40 dBm seems to be the consensus worldwide. 20 dBm is largely sufficient for short distance 

device to device communications. This will ensure that devices built in accordance to FCC 

and ETSI regulation will also be compatible with the future Indian regulation. 
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